Aruba

Het vakantie eiland Aruba wordt hier besproken

Duiken

Het duiken op Aruba is een van de grootste toeristische trekpleisters die het eiland te bieden heeft. Dit is natuurlijk te danken aan de zee rondom het eiland en de ligging van het eiland waardoor het een tropisch klimaat kent. Dit klimaat zorgt voor een enorme verscheidenheid in de natuur maar heeft ook bijgedragen aan de conservering van de vele wrakken die te vinden zijn.

Voor een duikvakantie Aruba kiezen zal u een andere ervaring opleveren dan bij de andere ABC eilanden het gaval zal zijn. Natuurlijk zult u ook op Aruba kunnen geineten van zeer mooie koraal riffen met de daar levende dieven maar deze riffen zijn toch minder indrukwekkend en bekend dat die van bijvoorbeeld Bonaire en Curacao. Toch zullen Aruba en duiken een uitermate goede combinatie zijn waar heel erg veel mensen op af komen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de zee rond Aruba zeer rijk is aan vissen en het feit dat er rondom Aruba erg veel wrakken liggen van schepen en een paar vliegtuigen. Het is zelfs zo dat er de meeste wrakken te vinden zijn van het hele Caribische gebied en dit zal Aruba duiklocaties en duikmogelijkheden bieden die u nergens anders in deze regio zult vinden. Een deel van deze wrakken is de afgelopen decennia doelbewust naar de zeebodem geholpen om van het wrakduiken een attractie te maken maar andere schepen hebben tijdens de tweede wereld oorlog hun definitieve rustplaats gevonden. Deze wrakken vormen nu de ruggengraat voor het duiken op Aruba met hun adembenemende locaties en omstandigheden.

De enorme verscheidenheid aan tropische vissen met de meest fantastische kleuren, het koraal en de vele andere planten en dieren die in de tropische wateren van het Caribische gebied leven, zullen veel duikers van over de hele wereld aantrekken. Dat op en rond de koraal riffen en wrakken deze vormen van leven ook voorkomen zal er voor zorgen dat wat betreft duikscholen Aruba u veel keuze te bieden heeft. De meeste accommodatie op Aruba zoals hotels en resorts zullen hun eigen instructeurs hebben of zullen goede contacten hebben met andere duikscholen. Leer duiken daarom tijdens uw vakantie naar dit tropische paradijs en geniet van al het moois dat Aruba u te bieden heeft. Als u bereid bent om voldoende tijd en soms geld te steken in her leren om te gaan met de apparatuur en de diepte waarop u zich zal bevinden, dan zult u hiervoor zeker beloond worden. Als beginner kunt u gerust van de door het hotel of resort aangeboden mogelijkheden gebruik kunnen maken maar als u verder wilt gaan dan zijn PADI duikscholen aan te bevelen. Het certificaat dat u bij deze scholen kunt behalen zal vervolgens overal ter wereld erkend worden. Het duiken op Aruba kan daardoor het begin zijn van een enorm avontuur waarbij u de mooiste zeeën ter wereld zult leren kennen. Dat Aruba u hierbij goede mogelijkheden voor diepzee duiken zal bieden is een gunstige bijkomstigheid waarvan de ervaring u in andere delen van de wereld van pas zal kunnen komen.

U kunt op Aruba kiezen uit drieëndertig verschillende locaties die officieel aangeduid zijn als duiklocatie. Slechts een deel hiervan zullen ook wrakken van schepen of vliegtuigen te bieden hebben en de overigen zullen u bij het duiken op Aruba de mooiste koraal riffen bieden. Niet alle locaties zullen aan de westkant van het eiland te vinden zijn maar dit is wel de meest gunstige kant als u een beginnende duiker bent. De overheersende passaat wind uit het oosten en de heersende stromingen in dit deel van de Caribische zee maken van de oostkant van het eiland een gevaarlijke kust. Voor een duikvakantie Aruba kiezen waarbij u het duiken nog moet leren zal u dan ook niet verder brengen dan de westkant maar dat hoeft u niet als een probleem te zien omdat daar de mooiste locaties te vinden zijn. Laat het diepzee duiken en de andere locaties in het oosten maar liever aan de gevorderden over als u net begint. Toch zullen deze locaties voor de gevorderde duikers een goed uitdaging zijn waarbij een ervaren gids wel nodig is. Aan ervaren gidsen is op het eiland geen gebrek en alle duikscholen op Aruba kunnen u mee nemen naar de mooiste locaties als u over de benodigde ervaring en kennis beschikt. Als u een ervaren duiker bent dan weet u immers dat veiligheid altijd voorop staat en daar wordt ook op Aruba streng op gelet. Wellicht daarom ook wordt het duiken op Aruba als een goed ontwikkelde industrie van een goede kwaliteit gezien.

De kwaliteit van de verschillende opleidingen die aangeboden worden wordt uitgedrukt in de termen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en de Professional Association of Diving Instructors (PADI) die in ruim de helft van de wereld erkend wordt. De PADI duikscholen die u kunt vinden zullen u een beginners cursus aan kunnen bieden maar kunnen u ook aan verscheidene gevorderde kwalificaties helpen. Vaak zullen de duikscholen daarbij ook de normen van de NOB kunnen hanteren maar als u vooral tijdens uw vakantie wilt duiken dan is een PADI certificaat natuurlijk veel handiger. Leer duiken alleen bij een erkende school want anders loopt u de kans dat u geen erkend certificaat krijgt en betaald u de cursus voor niets. Als u al in het bezit bent van de benodigde certificaten dan is er natuurlijk veel te beleven in de zee rondom Aruba. Het duiken op Aruba zal echter wel hoofdzakelijk verder uit de kust plaats vinden dus in de meeste gevallen zult u er eerst met de boot op uit moeten. Slechts op een paar locaties kunt u ook vanaf de waterkant kunnen duiken en daar is snorkelen ook mogelijk. Dat op Aruba duiklocaties verder uit de kust liggen zorgt er ook voor dat in geval van nood echt iedere seconde telt. Er is op Aruba geen decompressiekamer en daarvoor moet de patiënt naar Curacao gevlogen worden. Toch zullen Aruba en duiken een goede relatie met elkaar hebben waarbij veiligheid, kwaliteit en de bescherming van het rif, fier voorop staan.