Aruba

Het vakantie eiland Aruba wordt hier besproken

Aruba Stranden

Het ligt natuurlijk voor de hand dat u tijdens uw vakantie op Aruba stranden gaat bezoeken. Waarom reist u immers anders af naar een tropisch eiland dat bekend staat om de mooiste stranden ter wereld. Terwijl veel mensen niet veel verder komen dan het strand dat voor het hotels of resort waar men verblijft is gelegen, is het toch de moeite waard om eens wat verder van huis te kijken.

De stranden op Aruba zijn dus van een uitzonderlijke schoonheid en dit is natuurlijk voornamelijk te danken aan de tropische locatie waar het eiland ligt. De combinatie van het bijna poederachtige witte zand en de azuurblauwe zee die van tint veranderd met de weersomstandigheden maken een bezoek aan het strand tot een sprookjesachtige ervaring. Toch is het zo dat de ervaring van ieder strand anders zal zijn omdat niet ieder strand immers helemaal hetzelfde zal zijn. De regering van Aruba heeft al jaren geleden het verstandige besluit genomen dat op Aruba stranden altijd publiekelijk toegankelijk moeten zijn. Dit betekend dus dat u niet geconfronteerd wordt met volledig afgesloten privé stranden maar dat hooguit een deel van het strand afgebakend mag zijn door een hotel of resort. Wel zullen op veel stranden op Aruba de geplaatste parasols en ligstoelen in bezit zijn van hotels resorts of andere uitbaters waardoor deze veelal alleen voor gasten te gebruiken zijn of gehuurd moeten worden. Topless of naakt zonnen is niet toegestaan maar het parel witte fijne zand nodigt wel van harte uit om gewoon in het zand plaats te nemen en om op Aruba de stranden te voelen.

Op Aruba zult u maar liefst tweeëntwintig stranden vinden waarvan er zeventien aan de toegankelijke westkust liggen en de overige vijf aan de ruige oostkust te vinden zijn. Door de sterke passaat wind aan de oostkust zult u metershoge golven vinden waardoor op Aruba stranden in het oosten niet geschikt zijn om te zwemmen maar wel voor surfen en kitesurfen. Bovendien maakt de wind het zonnen op die stranden ook een stuk minder aangenaam en bent u voor een heerlijke tijd eerder aangewezen op de stranden in het westen. Aan de westkust zult u dus de meeste keuze uit stranden op Aruba hebben en omdat daar ook de meeste hotels en resorts te vinden zijn zit u wat dat betreft goed. In veel gevallen kunt u direct vanuit het hotel het strand op lopen en in andere gevallen zult u alleen even de straat over hoeven te steken of een blokje om hoeven te gaan. Erg bekend is Palm Beach dat zich ten noorden van Oranjestad bevind en waaraan het Divi Phoenix resort is gelegen en waar het Mill resort vlak bij ligt. Er zijn diverse faciliteiten beschikbaar en ook is er een goede verbinding met het openbaar vervoer. Iets verder naar het zuiden zult u Eagle Beach vinden waar ook het Amsterdam Manor resort en het Aruban resort aan gelegen zijn. Op dit strand is ook surfen mogelijk maar u kunt uiteraard ook heerlijk zonnen op dit uitgestrekte strand. Verder zullen op Aruba stranden meer naar het zuiden te vinden zijn omdat de industriële zone van Oranjestad hier begint.

Omdat de meeste accommodatie op Aruba zich ten noorden van Oranjestad bevindt zullen de genoemde stranden zoals Eagle en Palm Beach ook meestal het drukste zijn. Toch zal het nooit echt overvol aan doen omdat de stranden erg breed zijn en vooral ook erg ver doorlopen waardoor de bezoekers zich goed kunnen verspreiden. Bovendien zal natuurlijk niet iedereen er voor kiezen om op hetzelfde moment op het strand te vertoeven waardoor het op sommige momenten heerlijk rustig kan zijn. Zeker is het geval van Eagle Beach zult u vooral veel ruimte hebben omdat het een erg lang strand is. Andere stranden zullen echter veel kleiner zijn en kunt u al snel het gevoel hebben dat het vol is. Toch is een bezoek aan een ander strand zeker aan te raden en er zijn op Aruba stranden te vinden langs de gehele kust. Zoals gezegd moet u wel eerst goed bedenken waarom u het strand wilt bezoeken, voor zwemmen en zonnen is het immers verstandiger om aan de westkust te blijven terwijl voor surfen en kitesurfen de oostkust weer veel aantrekkelijker is. Als u bijvoorbeeld naar Bachelors Beach gaat kunt u daar heerlijk genieten van de hoge golven die daar zijn. U zult er echter met de auto of een taxi naar toe moeten gaan omdat er geen bus naar toe gaat en er zijn ook geen voorzieningen. Veel beter is bijvoorbeeld Paardenbaai te bereiken maar het strand dat u daar zult vinden zal beperkt zijn tot enkele stroken, dus veel minder geschikt voor zonnen.

Wel zal deze baai ten zuiden van Oranjestad liggen en de ingang zijn voor de haven waardoor u vanuit Paardenbaai goed kunt zien hoe de mensen met een cruise naar Aruba aankomen en vertrekken. Het drukkere scheepvaart verkeer zal wel kenmerkend zijn als u verder n aar het zuiden gaat en hierbij zal het niet alleen o plezier vaartuigen gaan maar ook zeker om vracht schepen. Commandeurs Baai ligt bijvoorbeeld vlak bij de oude hoofdstad Savaneta maar ten zuiden daarvan bevindt zich de olie opslag dus vrachtschepen zijn ook hier veel te zien. Toch is het wel een mooie baai die gekenmerkt wordt door de natuurlijke strook van zandophoping en rif die een hele strook water afscheid van de zee. Dat op Aruba stranden niet erg veel te vinden zijn achter deze afscheidingen neemt natuurlijk niet weg dat zij wel een stuk rustiger water bieden en een goede aanleg plaats kunnen zijn voor kleinere boten. Zeker in Commandeurs Baai kunt u bijvoorbeeld rustig een anker uit gooien om een dagje rustig op uw boot te vertoeven zonder gestoord te worden. De zee en de stranden zullen u dus veel te bieden hebben van het zonnen en relaxen aan de westkust tot het surfen vanaf Bachelors Beach. Een goed overzicht van alle stranden en hun mogelijkheden zal meestal door de receptie van het hotel of resort waar u verblijft aangeboden worden.