Aruba

Het vakantie eiland Aruba wordt hier besproken

Klimaat

Zoals u waarschijnlijk wel weet zal wat betreft het klimaat Aruba u al het moois bieden dat u zich voor kunt stellen. Omdat het eiland in de tropische zone licht zal het klimaat daarom ook tropisch zijn en dat heeft zo haar voordelen. Dit is bijvoorbeeld te merken aan het feit dat het niet zo heel veel uit maakt in welk deel van het jaar u op vakantie naar Aruba gaat omdat het weer het hele jaar door mooi is.

Dat op Aruba het klimaat dus een groot pluspunt is, is erg belangrijk voor de toeristen industrie waar het eiland zo afhankelijk van is. Het tropische klimaat zal zoals gezegd het hele jaar door voor heerlijke temperaturen zorgen waardoor u het eigenlijk niet slecht kunt treffen. Gemiddeld zal de temperatuur op achtentwintig graden liggen en gedurende het jaar zullen de hoogste temperaturen variëren van net iets meer dan zevenentwintig tot ruim negenentwintig graden. De laagste temperatuur op Aruba die ooit gemeten is bedroeg net iets meer dan twintig en een half graden terwijl de hoogste temperatuur zesendertig en een halve graden was. Met deze uitzonderlijk stabiele waarden is het klimaat van Aruba dus erg constant te noemen en dat bied dus voordelen bij het plannen van uw vakantie. Zelfs in de koelste maand van het jaar zal de gemiddelde hoogst temperatuur nog steeds dertig graden zijn dus dat kan niet stuk. Naast heerlijke temperaturen waarbij u snel een kleurtje op zult lopen, is het natuurlijk ook belangrijk dat op Aruba regen geen spelbreker zal spelen.

De regen zal niet snel de spelbreker zijn want over Aruba kan gezegd worden dat het ene droog eiland is waar gemiddeld genomen slechts vierhonderd millimeter regen valt. Dat het klimaat van Aruba droog is zult u echter niet zeggen als u Aruba in oktober, november of december bezoekt want dan zal ruim de helft van de jaarlijkse neerslag vallen. De droogste maanden zijn maart en april en dan zult u niet snel regen zien, de regen die er buiten het regen seizoen wel valt zal voornamelijk in de vorm van korte hevige buien in de namiddag vallen. Zeker als u dus op zomer vakantie wilt gaan zullen de zonuren op Aruba veruit in de meerderheid zijn en daar gaat het natuurlijk ook om. U kunt dus heerlijk de hele dag genieten van de warme temperaturen die echter soms ook teveel kunnen worden. Zeker als u actief bezig wilt zijn is het aan te raden om het weer op Aruba te respecteren. U kunt het beste de activiteiten niet tussen elf uur in de morgen en drie uur in de middag te ondernemen omdat dan de temperaturen het hoogste zullen zijn. Dit is belangrijk om te onthouden want ook al ligt de gemiddelde temperatuur op Aruba niet zo heel erg hoog, er zijn wel degelijk uitschieters mogelijk. Wel zal er altijd een heerlijk verkoelende wind staan die de hitte al snel dragelijk maakt maar die u ook bloot stelt aan het risico om bij het klimaat van Aruba snel te verbranden in de zon.

U begrijpt dus dan een goede zonnebrand crème absoluut een vereiste is en als u een beetje gevoelig bent voor de zon kunt u maar beter wat kleren aanhouden. Laten we echter over het klimaat op Aruba niet klagen want waar vindt u nu het hele jaar door zulk mooi weer. Het feit dat de laagste temperatuur ooit in november en december is gemeten, betekend dat dit nog altijd een stuk hoger is dan in Nederland als u het een keertje niet treft. De minimale gemiddelde temperatuur op Aruba zal echter ongeveer vijfentwintig graden zijn en dat is al reden genoeg om de Nederlandse winter kou te ontvluchten. De reden dat Aruba een heel stuk droger is als andere delen van het Caribische gebied moet u zoeken in de heersende luchtstroming in het Caribische gebied. Deze lucht stroming zal om Aruba klimaat en neerslag bepalen en zal de meeste regen naar het noordelijke deel van de Caribische zee voeren. De ABC eilanden, waartoe Aruba behoort, worden ook wel de benedenwindse eilanden genoemd omdat de meeste wind en regen er bovenlangs zullen gaan, terwijl de bovenwindse eilanden het meeste te verduren krijgen. Hierdoor is het klimaat van Aruba dus een stuk droger dan van de andere Nederlandse Antilliaanse eilanden en daardoor ook vrijwel ongeschikt voor landbouw. Dat op Aruba regen schaars is wil echter niet zeggen dat er niet kan groeien, de bloemen en planten en dieren hebben zich aan het klimaat aangepast en kunnen daardoor goed gedijen.

Toch zal het hoogland van Aruba bijna woestijnachtig aan doen, gegeseld door de aanhoudende passaat wind en het gebrek aan water is het een goed landschap voor cactussen en de bekende Dividivi bomen die door de wind hun kenmerkende vorm aannemen. Het klimaat op Aruba langs de westelijke kust is een stuk vriendelijker omdat dit lager ligt en de wind dus minder grip heeft op de planten en de grond. Dit is ook waar de meeste hotels en resorts te vinden zijn en natuurlijk zal de accommodatie op Aruba uw verblijf kunnen maken en breken. Dat wat betreft de temperatuur Aruba goed vertoeven is zorgt er ook voor dat u af en toe wel een beetje verkoeling wilt zoeken. Natuurlijk kunt u daarvoor de zee in duiken die u meestal direct vanuit het hotel kunt bereiken, maar u kunt ook voor het zwembad kiezen als u dat liever doet. In ieder geval zal het weer op Aruba er voor zorgen dat u zich geen moment op uw kamer hoeft te vervelen. U kunt er gerust op uit trekken op ieder moment en de warmste uren van de dag binnen of aan de rand van het zwembad doorbrengen. Het klimaat op Aruba maakt het vanwege de warmte wel noodzakelijk dat u voldoende moet drinken en hierbij heeft water de voorkeur om uitdroging te voorkomen. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk als u bekijkt hoeveel zonuren Aruba u zal kunnen bieden en het zijn immers deze zonuren die uw vakantie zo heerlijk maken.