Aruba

Het vakantie eiland Aruba wordt hier besproken

Wat te Zien

Tijdens uw bezoek aan dit prachtige tropische eiland waar de zon en de zee een nadrukkelijke rol bij spelen zal uw verblijf natuurlijk niet alleen hiermee te maken hebben. Er is immers altijd wat te zien op Aruba en voor veel mensen is het leren kennen van de cultuur en de geschiedenis van een vakantie oord net zo belangrijk als het relaxen en genieten van het weer.

Het mag duidelijk zijn dat tijdens een vakantie op Aruba cultuur niet aan uw programma mag ontbreken. Natuurlijk is het relaxen en een bezoek aan de prachtige stranden belangrijk maar het zou jammer zijn als u niet ook iets van de rijke cultuur van het eiland mee krijgt. Ofschoon de sporen van de eerste menselijke bewoning bij lange na niet zo oud zijn als op sommige andere eilanden in het Caribische gebied, is de cultuur wel buitengewoon rijk te noemen. De musea op Aruba zullen u een uitgebreid beeld geven van wat er toe bijgedragen heeft om van Aruba ‘one happy island’ te maken. In ieder geval zal dit te maken hebben met het feit dat Aruba een smeltpot is van verschillende culturen waarbij het beste van de diverse culturen bewaard is gebleven. Natuurlijk hebben alle culturen hun sporen achter gelaten op het eiland en daardoor is er ook altijd wat te zien op Aruba. Zo zullen de verschillende culturen die op Aruba voorkomen bijvoorbeeld allemaal op hun eigen manier hebben gebouwd en geleefd. Dat op Aruba bezienswaardigheden dan ook op iedere straat hoek te vinden zijn maakt het dan ook een buitengewoon interessant eiland.

Naast mensen van verschillende culturen die naar het eiland gekomen zijn moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat de natuur op Aruba minstens even zo bijzonder is. Ook als u gaat genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft is er altijd wat te zien op Aruba. De vulkanische oorsprong heeft haar sporen achter gelaten met de mooiste natuurlijke bruggen waarvan helaas de grootste door erosie in 2005 is ingestort. Het feit echter dat Aruba een eiland is en in een tropisch gebied ligt zorgt er voor dat er mooie dingen te zien op Aruba zijn. Sommige bloemen en planten op Aruba zijn uniek voor het eiland en dit geld zeker voor sommige diersoorten die alleen op Aruba voorkomen. De natuurlijk biedt veel bijzonderheden aan waar u soms voor het water in zult moeten gaan maar ook op het land kunt u van bijzondere plekken op Aruba genieten. Naast het genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft zal het echter vooral de cultuur van de verschillende bevolkingsgroepen op Aruba zijn die erg interessant gevonden wordt door de meeste bezoekers. Bij het reizen naar Aruba is er altijd wat te zien op Aruba door eenvoudigweg rond te lopen en de omgeving in u op te nemen. De bonte verzameling van gebouwen in Oranjestad waar koophuizen in traditionele Nederlandse stijl afgewisseld worden door de vrolijk gekleurde Caribische huizen is waar op Aruba cultuur aan herkend kan worden.

Op straat is dus waar u veel kunt zien van hoe het eiland geworden is tot wat het nu is en daarvan is wellicht de zeer goed georganiseerde toeristen industrie niet het beste voorbeeld al draagt deze natuurlijk wel bij aan de bloeiende economie van het eiland. Als men zegt dat er wat te zien op Aruba is dan zal het dus meestal gaan over de bewaard gebleven sporen de geschiedenis en over de natuur. In het geval van Oranjestad en de vroegere hoofdstad Savaneta en andere plaatsen, hoeft u hiervoor allen maar rond te lopen. Daarnaast zullen op Aruba bezienswaardigheden ook goed geconserveerd zijn in diverse musea en bezoekerscentra. Natuurlijk kunt u hieronder veel historische en markante gebouwen rekenen en uiteraard mag hierbij niet vergeten worden de verschillende forten te noemen die in veel gevallen bezocht kunnen worden. Verder zullen de musea op Aruba u een beeld schetsen van hoe de eerste Indianen aan land gekomen zijn en er geleefd hebben waarbij ook de bekende rots tekeningen horen. Natuurlijk zal ook de komst van de Spanjaarden niet vergeten worden en ook het feit dat de Nederlanders het eiland honderd dertig jaar later overnamen wordt breed uitgemeten. Zeker op dit gebied is er heel wat te zien op Aruba omdat de Nederlanders natuurlijk een bepalende invloed hebben gehad op de ontwikkeling van het eiland. Het feit dat Aruba nu een zelfstandig land is binnen het koninkrijk der Nederlanden en bestuurd wordt volgens een Nederlands systeem, heeft op Aruba de cultuur voor een belangrijk deel mede bepaald.

De roemruchte geschiedenis van de Nederlandse inmenging in het Antilliaanse gebied heeft diepe sporen achter gelaten en is een belangrijke reden waarom de bevolking van Aruba zelfstandig wilden worden. Aan de andere kant is het ook zo dat de Nederlandse inmenging een bepaalde mentaliteit te weeg heeft gebracht waardoor veel behouden is. Dat er altijd wat te zien op Aruba is heeft hier zeker mee te maken omdat de bestuurders goed wisten dat behoud van de sporen van de oudheid belangrijk voor de toekomst was. Het is dit beleid die nu de mogelijkheid bied om bijzondere plekken op Aruba te bezoeken en uw vakantie tot een ware belevenis kan maken. Het is hierbij niet alleen de geschiedenis die tot opzien kan baren, ook de modernere en zelfs huidige tijden kunnen uw vakantie net dat beetje extra geven. De vele galeries horen er ook bij als u kijkt naar welke dingen te zien op Aruba zijn en waar u kunt genieten van modernere uitingen van kunst en cultuur. Aruba is een fascinerend eiland met een erg rijke cultuur die is opgebouwd door verschillende bevolkingsgroepen die moeiteloos samen leven. Veel hiervan kunt u in musea op Aruba zien maar een niet onbelangrijk deel kunt u zelf mee maken door evenementen op Aruba te bezoeken. In ieder geval zal het feit dat op Aruba verschillende culturen moeiteloos samen kunnen leven als voorbeeld moeten dienen voor veel meer mensen en behoord dit wel gewoon tot de belangrijkste Aruba bezienswaardigheden.