Aruba

Het vakantie eiland Aruba wordt hier besproken

Praktische Informatie

Aan de hand van praktische informatie Aruba leren kennen is zeker aan te bevelen omdat u dan voordat uw vakantie begint al een indruk hebt van wat u te wachten staat en waar u aan moet denken bij aankomst en tijdens uw verblijf. Op deze pagina zult u dan ook veel van tips vinden die u goed van pas zullen komen.

Natuurlijk zal op het gebied van de cultuur Aruba verschillen van Nederland maar toch zullen heel veel zaken op een vergelijkbare manier geregeld zijn als in Nederland. Dit laat onverlet dat op het gebied van regels en wetten een aantal zaken aangepast zijn aan het eiland zelf en de regio waarin het ligt. Aruba is dan wel eeuwenlang een onderdeel geweest van Nederland, het is nu bijna dertig jaar een onafhankelijk land in het koninkrijk der Nederlanden en heeft dus haar eigen identiteit ontwikkeld. Op basis van praktische informatie Aruba bekijken zal dit ook snel duidelijk maken en dit is dan ook zeer de moeite waard om te doen. In veel praktische zaken zal Aruba echter op Nederland lijken terwijl juist weer andere zaken anders geregeld zullen zijn. De officiële talen van Aruba zijn Nederlands en Papiaments terwijl op Aruba valuta juist weer niet Nederlands is. De officiële valuta is de Arubaanse Florin maar ook de Amerikaanse dollar wordt vrijwel overal geaccepteerd. U kunt ook steeds vaker met euro’s terecht bij veel winkels en restaurants maar omwisselen bij hotels of resorts op Aruba en banken om te winkelen op Aruba, kan natuurlijk altijd.

Het is natuurlijk wel bijzonder handig dat u op veel plaatsen ook met euro’s kunt betalen maar de wissel tarieven zullen dan niet altijd even gunstig zijn. Er zijn op Aruba veel geld automaten en u kunt dan ook het beste deze gebruiken om contant geld op te nemen. De praktische informatie over Aruba zal natuurlijk niet kompleet zijn zonder u te vertellen waar u aan moet denken als u ziek wordt of, nog erger, zelfs een ongelijk krijgt. Bijvoorbeeld bij het duiken op Aruba kunt u in het slechtste geval een compressie kamer nodig hebben. In het ziekenhuis van Aruba is geen compressie kamer aanwezig en hiervoor zult u dan over gebracht worden naar het ziekenhuis van Curacao. Verder kunt u in het plaatselijke hospitaal wel met de meeste andere zaken geholpen worden al zal voor zeer ernstige letsels de hulp van specialisten uit Curacao ingeroepen worden. Als u een dokter op Aruba nodig hebt dan kunt u het beste de receptie van het hotel of resort waar u verblijft bellen, in andere gevallen is het alarm nummer net als in Amerika 911. Voor de verschillende hulp diensten gelden geen verschillende noodnummers zoals dat op Bonaire en Curacao wel het geval is. Waar u voor vertrek aan moet denken zijn inentingen om te voorkomen dat u ziek wordt tijdens uw verblijf. Dat op het gebied van twee ziektes Aruba risico biedt zorgt er voor dat een inenting tegen gele koorts is vrijwel verplicht terwijl een inenting tegen dengue wordt aanbevolen, neem hiervoor contact op met uw huisarts of de GGD.

Veel zaken zullen zoals u wellicht verwacht net iets anders als in Nederland geregeld zijn, alcohol is bijvoorbeeld pas toegestaan vanaf achttien jaar en rijden onder invloed is uit den boze. De praktische informatie over Aruba zou niet kompleet zijn zonder u te melden dat men op Aruba wel aan de rechter kant van de weg rijd maar de verkeersborden anders zijn als in Nederland. Veel verstandiger is het wellicht om gebruik te maken van het openbaar vervoer om u te verplaatsen en dit zal u langs de gehele oostkust brengen. Om ziektes op Aruba te voorkomen worden hoge eisen gesteld aan het drinkwater, het drinkwater behoord dan ook tot de zuiverste soorten ter wereld en u kunt het gewoon uit de kraan drinken. Het is echter niet onverstandig om voldoende drinkwater mee te nemen als u er op uit gaat. Door de hoge temperatuur en de wind gaat het uitzweten van vocht snel en als u niet op let zult u de noodnummers eerder nodig hebben dan u denkt. De zon is zeker iets om rekening mee te houden, zorg dat u een goede zonnebrand bij de hand hebt en ga bij voorkeur uit de zon gedurende de warmste uren van de dag. Als u niet goed op let met voldoende drinken en de zonnebrand dan zult u snel in het ziekenhuis belanden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als u wel een dokter op Aruba nodig hebt kunt u het beste contact met de receptie van uw hotel of resort opnemen of het alarm nummer bellen.

Het gebruik van uw eigen mobiele telefoon op Aruba is zeker mogelijk en er is een goede dekking. Let wel op de roaming kosten die in rekening gebracht worden en informeer hier voor uw vertrek naar bij uw provider. Praktische informatie over Aruba houdt ook in dat u verteld wordt dat internet in de meeste hotels en resorts beschikbaar is maar niet altijd ook gratis te gebruiken is, informeer hier naar bij uw reis organisatie of kijk op internet. Dat op Aruba de valuta een veel hogere waarde heeft zal u al snel doen besluiten om het rustig aan te doen met het gebruik van internet of uw mobiele telefoon. Een fooi geven is niet verplicht maar het wordt wel gewaardeerd. Meestal wordt in restaurants ongeveer vijftien procent gegeven en dit wordt verdeeld over het bedienend personeel en het keuken personeel. Voor het winkelen op Aruba zult u de keuze hebben uit een aantal winkel centra waarvan de meesten de hele dag open zullen zijn en anderen alleen in de middag en avond. Wellicht de meest praktische informatie over Aruba is dat er voldoende te beleven valt als u er op uit trekt en het eiland leert kennen. De receptie van het hotel of resort waar u verblijft, zal u graag de weg wijzen naar alle activiteiten die georganiseerd worden en waar u met de cultuur van Aruba in contact kunt komen.