Aruba

Het vakantie eiland Aruba wordt hier besproken

Feiten en Cijfers Aruba

Als u door middel van feiten en cijfers Aruba in kaart gaat brengen zult u een aantal opvallende ontdekkingen kunnen doen. Het kleinste van de ABC eilanden is het dichtst bevolkt en trekt de meeste toeristen maar toch zal dit helemaal niet tot last zijn en waant u zich in een paradijs. Dit is een uitzonderlijke prestatie van een eiland dat als langste van de Nederlandse Antilliaanse eilanden zelfstandig is.

Van Aruba feiten op een rijtje zetten zal u een indrukwekkend beeld kunnen geven van de prestaties van die kleine zelfstandige land binnen het koninkrijk der Nederlanden. Met een oppervlakte van honderd tachtig vierkante kilometer is het ruim tien procent groter dan bijvoorbeeld Texel. Er wonen echter heel wat meer mensen als op Texel het geval is en de ruim honderd duizend inwoners leveren een bevolkingsdichtheid op van bijna zeshonderd inwoners per vierkante kilometer. De bevolking van Aruba woont echter in de bewoonde gebieden nog dichter op elkaar omdat bijna een vijfde van het eiland uit het nationaal park Arikok bestaat en het verdere oostelijke deel van het eiland te ruig is om bewoond te worden. In vergelijking tot Nederland waar de bevolkingsdichtheid bijna vierhonderd vijftig inwoners per vierkante kilometer is, zullen de feiten en cijfers van Aruba op dit punt dus doen vermoeden dat het erg vol zou moeten zijn. Toch zal op basis van cijfers Aruba vergelijken met Nederland geen duidelijk beeld opleveren omdat in Nederland niet bebouwde gronden veelal voor landbouw gebruikt worden en deels natuur zijn terwijl op Aruba de meeste niet bebouwde grond natuur is.

Dat de meeste mensen in het westen van Aruba wonen en dan voornamelijk in de hoofdstad Oranjestad en in Sint Nicolaas, die samen goed zijn voor de helft van de bevolking. Ook zullen de feiten en cijfers van Aruba laten zien dat in dit deel van het eiland ook de meeste hotels en resorts te vinden zijn. Hierbij dient opgemerkt te worden dat ten zuiden van de hoofdstad Oranjestad er zeer weinig hotels en resorts te vinden zullen zijn. Het toerisme op Aruba is een zeer belangrijke bron van inkomsten en dit zal zich voornamelijk rond het noordelijke deel van Oranjestad afspelen. Het zuiden in een meer industrieel gebied met de olie overslag en de raffinaderij die gevestigd zijn in Sint Nicolaas. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er niets te zien is voor u als toerist buiten de hoofdstad, het komt veel voor dat op Aruba toeristen een auto huren en zelf op ontdekkingstocht gaan. De receptie van uw hotel of resort zal u praktische informatie hierover kunnen geven of zelfs een auto voor u kunnen regelen. Ook kan men u de weg wijzen en informatie geven over wat te doen als u zelf op pad gaat en niet van de aangeboden excursies gebruik wenst te maken en daar de feiten en cijfers van Aruba te horen. Toch zijn sommige excursies wel erg aan te raden want veel gidsen gaan diep in op de achtergrond van het eiland en kunnen u laten zien waar op Aruba de economie op draait.

In de tijd van de West Indische Compagnie was vooral de slaven handel belangrijk was voor de economie van Aruba, landbouw was vrijwel onmogelijk omdat op het gebied van het klimaat Aruba niets te bieden had. De ontdekking van goud in 1824 zorgden dat de feiten en cijfers van Aruba een stuk gunstiger werden en het leidde zelfs tot een ware goudkoorts waarvan se sporen bijvoorbeeld nog bij Spaans Lagoen te vinden zijn. Deze goudkoorts duurde echter slechts een eeuw en de ontdekking van olie in Venezuela en het opzetten van een overslag en later een raffinaderij voor olie door onder meer de Shell, betekende een belangrijke nieuwe impuls voor de Aruba economie. In dezelfde jaren werden ook andere grondstoffen zoals fosfaat gevonden en werden veel andere export producten ontwikkeld. Het feit dat gezien in cijfers Aruba veel exporteert, heeft er voor gezorgd dat Aruba een welvarend land is geworden. Het is tegenwoordig zelfs zo dat Aruba het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking heeft van het Caribische gebied en dat is voor een groot deel te danken aan het feit dat de olie raffinaderij veel voorspoed heeft gebracht. Toch zullen de feiten en cijfers van Aruba laten zien dat de raffinaderij niet meer de belangrijkste motor van de economie is. In het midden van de jaren tachtig heeft een verschuiving plaats gevonden van de olie industrie naar de toeristen industrie. Nu zorgen op Aruba toeristen voor het grootste deel van de inkomsten van het eiland en daar heeft iedereen baat bij.

De ontwikkeling van het toerisme is sinds de jaren tachtig voortvarend opgepakt, er zijn enorm veel hotels en resorts gebouwd waardoor er nu erg veel accommodatie op Aruba beschikbaar is. Dit is ook wel nodig omdat de feiten en cijfers van Aruba laten zien dat er jaarlijks bijna anderhalf miljard toeristen neer strijken. Ongeveer driekwart daarvan zullen uit de Verenigde Staten komen en veelal met cruise schepen arriveren. Een ander deel zal voornamelijk uit Nederland komen en per vliegtuig op het koningin Beatrix vliegveld landen. Het toerisme op Aruba zal zich dus voornamelijk in het noordelijke deel van het eiland afspelen en daar zult dus ook de meeste hotels en resorts aantreffen. De accommodatie is dus erg gunstig gelegen ten opzichte van de hoofdstad Oranjestad waar u de meeste winkels zult vinden. In deze winkels zal de bevolking van Aruba wellicht wat minder te vinden zijn omdat hier veel grote internationale merken bij zullen zitten. De goederen die u aan koopt moet u betalen met de Arubaanse Florin die en vast koers ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft, de dollar zelfs wordt ook geaccepteerd en in sommige gevallen ook de euro. De feiten en cijfers van Aruba zullen u leren dat het een welvarend eiland is dat daarnaast ook nog een paradijselijk mooi is. Dit is natuurlijk het belangrijkste argument voor de toeristen om naar Aruba af te reizen en er een heerlijke tijd door te brengen terwijl over Aruba feiten kennen vooral interessant is voor iedereen die daar prijs op stelt.